Bilgilisin Ancak Özbilicin Yok

 Bilgi açısından şanslı özbilinç aşısından ise şansız bir dönemde yaşıyoruz.

Ulaşmak istediğimiz bilgiye ne kadar da kolay ulaşabiliyoruz. Düşünsene, Platon'un Devlet kitabını okumak istersen 10 TL verip kitabını satın alabiliyorsun. Pdf halini okumak istersen ücretsiz. Bu aslında müthiş bir şey. 1000 sene önce yaşayan biri olsaydın, bu kitaba ulaşmak için aylarca at veya deve sırtında yolculuk yapacaktın. Bugün ise istediğin yerden tüm kaynaklara tablet, telefon veya bilgisayarın üzerinden kolayca ulaşabiliyorsun. Bilgi bu kadar kolayken peki özbilicin ne durumda?

Hayatta seni meşgul edecek o kadar uğraş var ki, kendini bile tanımıyorsun. Elindeki telefon, işyerindeki bilgisayarın, evindeki televizyonun hepsi düşünmene yani tefekkür etmene izin vermiyor. Çünkü sürekli uğraşacağın bir şeylerin var. Bu da senin özbilincinin gelişmemesine sebep oluyor. Bilgiye kolay ulaşabiliyorsun ancak bu bilgiyle tefekkür edip yeni çıkarımlarda bulunamıyorsun. 

Bilgi bu kadar artarken özbilinçten uzaklaşmak ne kadar da acı. Bizler yapay zekânın gelişimi ile robotların insanoğluna tehdit olacağını düşünürken, insanoğlu robotlaşıyor desek hiç de yalan olmaz.

0 yorum:

Yorum Gönder