Basit bir şekilde güneş pili nasıl yapılır?

Güneş pili yapımı gerçekte çok masraflı bir iştir. Eğer bir binanın elektrik ihtiyacını karşılamak isterseniz, çatıya kuracağınız güneş panelleri yaklaşık 30.000 TL ye mal olmaktadır. Ancak burada anlatacağımız güneş pili, kendinizin evde basit şekilde yapabileceğiniz ucuz bir tasarımdır.

Bu işlemi yaparken gereken malzemeler çok fazla değildir. 2.5 litrelik plastik bir kola şişesi, iki adet bakır levha, iki adet krokodil, bir çorba kaşığı tuz ve biraz su bu iş için yeterli olacaktır.

Yapmamız gereken ilk iş bakır levhaları 30 dakika boyunca ocakta ısıtmak. Bu ısıtma işlemini bakır levhalar nar kırmızısı hale gelene kadar devam etmeliyiz. Oksitlenmiş halini görmemiz gerekmektedir. 30 dakika sonra bu işlemi bitirip soğumaya bırakmalıyız. Ancak kendimiz hızlı soğutmak için çaba sarf etmeyelim. Bırakalım kendi haline yavaş yavaş soğusun. Soğuduktan sonra ince bir zımpara ile üzerinden hafifçe oksit tabakasını kaldıralım.













Soğuma işlemi de gerçekleştikten sonra şimdi dizayn işlemine sıra geldi. 2.5 litrelik plastik şişenin orta kısımından kesip, yarısına kadar su dolduralım. Bu suyun içine bir yemek kaşığı sofra tuzu ilave edelim. Şimdi en son yapılacak işe geldi. Soğumuş bakır plakaları plastik şişenin iç kısmına birbirine değmeyecek şekilde yerleştirelim. Burada dikkat etmemiz gereken en önemli husus, plakaların daha temiz olan kısmını U şeklinde yapıp suyla temas edecek yerde tutmalıyız.



Artık bundan sonra yapmamız gereken yaptığımız düzeneği güneşe çıkarmak olacak. Plakaların üzerine güneş vurduğunda, eğer iki plakaya ölçü aleti bağlarsanız ölçü aletinin değiştiğini göreceksiniz. Eğer üzerinden ne kadar akım geçtiğini düşünürseniz yaklaşık 33 mikroamper değer okursunuz.



Bu deneyi Elektronik bölümündeki lise öğrencileri çok kolay bir şekilde yaparak sonucu gözlemleyebilir.

13 yorum:

Adsız dedi ki...

tamam bilgi için teşekkür ederim ama krokodil ne oluyo ben araştırdım timsah derisi diyo ama bunun güneş piliyle alakasıne

Bulut Karadag dedi ki...

Krokodil denilen şey, resimde de görüldüğü üzere sarı ve yeşıl renkte ağzı timsah ağzına benzeyen kıskaçlardır...

Adsız dedi ki...

akımı nasıl artırabilirz ? daha büyük levhalar fazla suyla artarmı ? yada aynısndan birkaç adet paralel bağlarsak artarmı ?

Bulut Karadag dedi ki...

Burada çekilen akım mikro amper seviyesindedir. Levhalar ve su artırılsa bile akımında biraz artma olur. Ayrıca paralel bağlamak yerine seri bağlanırsa daha fazla akım çekilmiş olur.

Adsız dedi ki...

Biz bunları sadece ölçücekmiyiz peki ya bunları nasıl depolayacağız lütfen cevplayın

Bulut Karadag dedi ki...

Bunu depolayacak bir akü bulmak imkansız. Çünkü akım seviyesi çok düşük. Burada sadece gözlem yapabiliriz. Mikro amper seviyesinde bir akım pek işimize yaramaz.

Adsız dedi ki...

Tuzunu artırırsakta enerjisi artarmı ben bunun gibi güneş enerjisiyle uzaktan kumandalı araba yapcağım nasıl yapabilirim.

Unknown dedi ki...

PEKİ NASIL DEPOLAYA BİLİRİZ

Bulut Karadag dedi ki...

Depolamak için küçük bir aküye ihtiyaç vardır.

Adsız dedi ki...

merhaba bakırı tüplü ocakta oksitleyebilirmiyiz. birde cd kabında yaptım olmadı tuzlu su mutlaka olmalımı. cd de yapmak istersek tuz su nekadar olmalı

Bulut Karadag dedi ki...

Tüplü ocakta da yapılabilir ancak ütü gibi bir ısıtıcı da kullanabilirisiniz. Tuzlu su olmalı ve 1 litre suya 1 çorba kaşığı tuz gerekir.

Adsız dedi ki...

Mikro amper nedir?

Unknown dedi ki...

artı eksi hangisi olacak teşkür

Yorum Gönder