GSM teknolojisinin geleceği var mı?


Hemen şunu söylemeliyim ki, pek fazla ömrü kaldığı görülmüyor. Belki de son olarak 5G teknolojisini görürüz , daha da ilerisini de göremeyebiliriz. Android telefonların çıkması ve yaygınlaşması bu konudaki düşüncelerimi daha da doğrular nitelikte. Cep telefonunun ilk çıktığı yılları düşünün. 6 saniyesi 1 kontör olarak konuşmaktaydık. Bu zamanlarda GSM operatörleri inanılmaz paralar kazanıyorlardı. Aynı zamanda çalışanlarına da çok yüksek maaşlar vermekteydi. Ancak günümüzde konuşmak gayet ucuz. 15 TL karşılığında yaklaşık 500 dakika gibi bir süre konuşmaktayız. Bu da GSM operatörlerinin karlarını aşağılara çekmiştir.

Artık görüyoruz ki, kısa zaman sonra bu para bile kazanılamayacak. Çünkü Android telefonlara yüklenen skype gibi uygulamalarla internetin olduğu her yerde insanlar birbiriyle bedava konuşmaktadır. Eğer bu iş yaygınlaşırsa hiç kimse kontör almak zorunda kalmayacak ve birbirleriyle IP tabanlı olarak konuşacaklardır.

Skpe ' ın Microsoft tarafından satın alındığını düşünürseniz, Microsoft bunun parasını gelecekte kesinlikle elde edecektir. Ancak bu işin tekeli olmaz .Mutlaka başka Skype tarzı firmalarda kendine piyasa edinmeye çalışacaktır ve büyük ihtimalle uygulamalar ya Android telefon üreticileri tarafından satın alınacak yada kullanıcı kendisi para ödeyerek satın alacaktır. Bu olayı ilk olarak gelişmiş ülkelerde görebiliriz. Ancak internetin yaygın olmadığı gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerde GSM operatörleri iş yapmaya devam edecektir. Gerisini bekleyelim ve görelim....

Enerji kullanmadan çalışan temiz su elde etme tasarımı



Resimde gördüğünüz tasarım, dış kaplaması seramikten yapılan ve sadece güneş enerjisini kullanrak deniz suyunu arıtan bir cihazdır. Bunun için dışarıdan herhangi bir enerji ihtiyacı yoktur. Gabriele Diamanti isimli tasarımcı tarafın bulunan bu cihaz, içerisinde bulunan siyah güneş ışınlarını emici aparatı ve dahili bir borusu yardımıyla suyun buharlaşması sağlanır. Alt kısımda bulunan yoğunlaştırıcı haznesinde temiz su oluşmuş olur. Eliodomestico diye isimlendirilen bu tasarımın üretim fiyatı sadece 50 dolar olup bir günde yaklaşık 1 galon (3.78 litre ) temiz su sağlamaktadır. Daha fazla bilgi edinmek için http://www.humansinvent.com/#!/8798/the-solar-oven-making-salt-water-drinkable/ sitesine girebilirsiniz.