Havadan Bedava Elektrik üretme


Artık bulunduğumuz bütün ortamlar elektromanyetik bir dalgaya maruz kalmaktadır. Örneğin evde bir internet modem kullaıyorsanız, bu modemin yaydığı bir elektromanyetik dalga bulunuyor.

Ortamda bulunan manyetik dalgaları elektrik enerjisine çeviren basit bir devreden bahsetmek istiyorum. Bu devre de ;

4 adet 1N34 diyot
2 adet 100 mikro Farat 50V elektrolitik kondansatör
2 adet 0.2 mikro Farat 50V seramik kondansatör
Bir miktar bakır tel (anten ve bağlantılar için )

Devrenin şeklini yukarıdaki gibi bağlarsanız, bu sayede küçük bir miktarda elektrik üretmiş olursunuz. Eğer ki devreyi bir regülator devresi yardımıyla sabit kılarsanız, cep telefonu gibi küçük akım gerektiren cihazlarınızı şarj edebilirsiniz. Bu deney ile ilgili video aşağıdadır.




IBM Watson


Amerika'da yayınlanan Jeopardy yarışmasını arka arkaya 74 kez kazanan Ken Jennings ile yarışmadan 3,3 milyon dolar kazanarak bir rekora imza atan Brad Rutter IBM’in “Watson” isimli bilgisayarına karşı yarıştı.14 Şubat’ta gerçekleşen yarışmanın ilk gününde Watson sorulan 30 sorudan 25’ine doğru cevap vererek 35.734 dolar kazandı. Yarışmanın son günü, Watson diğer yarışmacıları geride bırakıp 77.147 dolar ile yarışmayı bitirirken, Jennings 24.000 dolar, Rutter ise 21.600 dolar ile tamamlayabildiler.
Böylece Watson insan dilini anlayarak, günlük dilde kullanılan sözdiziminin anlamını çözen ilk bilgisayar olarak kayıtlara geçti. Daha önce yine IBM'in "Deep Blue" adlı bilgisayarı dünya satranç şampiyonu Gary Kasparov'u yenmişti. İlgili video aşağıdadır.