Güneş Enerjili Ampül


Dünyanın hala dörtte biri aydınlanmak için tehlikeli ve kirlilik sağlayan gaz yağı kullanmaktadır. NOKERO firması N200 diye isimlendirdikleri güneş enerjili ampül ile bu sorunu ortadan kaldırmak istiyor. Hafif ve sürdürülebilir olan bu ampül şarj edildiğinde 6 saate kadar aydınlatma sağlamaktadır. Eğer turbo ışık gücünde aydınlık yayması durumunda 2.5 saat ışık yayabilir. Ampülün üzerindeki solar paneli döndürülebilir olduğundan güneş enerjisini gün içinde en iyi alacak şekilde ayarlanabilir. Bu ampülün çalışmasını gösteren videoyu aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz. Daha fazla bilgi için NOKERO firmasının sitesine girebilirsiniz : www.nokero.com

Elektrikli Tek Tekerlekli Bisiklet


FlyRad diye isimlendirilen bu tek tekerlekli elektrikli bisiklet ile oturarak, ayakta veya arkasından sürüklenerek sürüş yapılır. 36 volt pil ile 500 watt gücünde olan ve saatte 25 km hıza ulaşan bu bisiklet tek bir sarj ile 31 mil (50 km) yol gidebilmektedir. Daha fazla bilgi için www.gizmag.com sitesine girebilirsiniz. Aşağıda bu bisikletin nasıl çalıştığını gösteren video bulunmaktadır. İyi seyirler...

Meyve ve Sebzelerin Çok Uzun Süre Taze Kalması


Meyve ve sebzeler genellikle tam olgunlaşmadan toplanır, çünkü market ve manavlara giderken geçen zamanda tazeliğini koruması istenir. Ama eski yöntem olan kimyasallar kullanarak taze kalmasını sağlamak yerine, TESCO tarafından ortaya çıkarılan kanal yoluyla besleme sistemi çok uzun süre taze kalmasını sağlamaktadır. Kesilmiş meyve ve sebzeleri kanal yoluyla besleme sayesinde besin değerleri kaybolmadan taze kalması sağlanmış olur. Bu sistem mısır nişastasından faydalanılarak, kesilmiş bitki dallarını tek bir yede toplayarak tek yerden besleyerek gerçekleşir. Daha fazla bilgi için www.inventorspot.com sitesine girebilirsiniz.

Ağaçların Sokak Lambalarına Dönüşmesi



Bilim adamları ağaç yapraklarının içine altın sarısı nano partiküller yerleştirilmesiyle, ağaçların akkor beyaz ışık yaymasını araştırmaktadırlar. Bu sayede sokak aydınlatmaları için herhangi bir elektrik enerjisine gerek duyulmamaktadır. Ayrıca elektrik harcamaları azaltılır, karbondioksit yayılımı düşer ve şehirlerin ışık kirliliği ortadan kalkmış olur. Daha fazla bilgiye ve resimlere ulaşmak için www.inhabitat.com sitesine girebilirsiniz.

İlk Türk Yapımı Elektrikli Otomobil



Sabah gazetesinin haberine göre; dev otomotiv firmalarından beklenen Türkiye'nin ilk elektrikli otomobilini Ankaralı bir KOBİ üretmeye başladı. Oskar Makina seri üretimi için gerekli onayları aldığı electricity'yi 2011 sonunda yollara çıkartmayı planlıyor.

Son dönemde herkesin dilinde olan elektrikli otomobil üretimi konusuna Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler de (KOBİ) dahil oldu. Ankaralı Oskar Makine, inşaat ve savunma sanayine yaptığı çalışmaların birikimiyle 100 kilometre hız yapabilen ve 7 saat gidebilen 'electri-city'nin prototipini üretmeyi başardı. Seri üretim için 2011 sonunu bekleyen firma, bu çalışmaları ile Ankara Sanayi Odası (ASO) tarafından da "Yılın İnovasyon" ödülüne layık görüldü

ÜRETİME BAŞLIYOR

Hali hazırda alışveriş merkezlerine, havalimanlarına ve savunma sanayine mini elektrikli araçlar üreten firma, bu deneyimini de arkasına alarak elektrikli araç üretmeyi başardı. "Türkiye'de ilk yerli üretim elektrikli otomobili biz yaptık" diyen Oscar Makine Genel Koordinatörü Erdem Ufacık, aracı 2011 sonunda piyasa sürmeyi planladıklarını ifade etti. Firmalarının son ekonomik krizle birlikte Ar-Ge çalışmalarına yöneldiğini ve çevreci araçların önem kazanması ile birlikte elektrikli otomobil yapmaya karar verdiklerini vurgulayan Ufacık, "Zaten fabrikalarda, tesislerde, otellerde ve parklarda kullanılacak şekilde elektrikli araç üretiyorduk. Bu araçların çoğunluğu yük ve insan taşımada kullanılıyor. Savaş uçaklarının hangara sokulup çıkarılm a s ı için Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na da elektrikli araçlarımızdan vermiştik. Bu araçlarımız özellikle sessiz olması, egzos gazı salmaması ve ekonomik olması nedeniyle tercih ediliyor" dedi.

100 KİLOMETRE HIZ YAPIYOR

Bu deneyimi de arkalarına alarak trafiğe çıkmaya uygun elektrikli otomobil üretmek için çalışmalarını tamamladığını dile getiren Ufacık, "Bu otomobilin dizaynı, motoru ve gerekli her türlü donanımı tasarlandı. Şu an seri üretime geçmek için hiçbir engelimiz kalmadı" dedi. Resmi kurumlardan gerekli izinleri de aldıklarını ve bu otomobillerden ilk 500 tanesinin 2011 yılı sonuna kadar Türkiye yollarında olacağını söyleyen Ufacık, tamamen elektrikle çalışacak bu otomobillerin, ürettikleri diğer elektrikli modellerle aynı motora sahip olacağını dile getirdi. Ufacık aracın teknik donanımı hakkında ise şu bilgileri verdi: Bu otomobilimizde hızı 100 kilometrenin üzerine çıkarmayı planlıyoruz. 7 saat şarj edilen bu otomobil, 300 kilometrenin üzerinde yol yapabiliyor. Fiyatı konusunda ise bir karar vermedik."

Firavunlar Belgeseli


National Geographic tarafından hazırlanan ve firavunların sırlarını açıklayan bu belgeseli izlemenizi tavsiye ediyorum . İyi seyirler...

Eski Lastiklerin Geri Dönüşümü


 Blim adamları yıllardır eski lastiklerin nasıl geri dönüşeceğini ve tekrardan kullanabilirliliğini araştırmaktadır. Proliz denen oksijensiz bir ortamda lastiklerin 500 derece ye kadar ısıtılmasıyla, 30 dakika da organik bileşenler ortaya çıkmaktadır. Diğer bir değişle bu işlemden sonra yağ ve gaz ortaya çıkmaktadır. Bu çıkan ürünler rafine işleminden sonra dizel olarak otomobillerde tekrardan kullanılmaktadır. Ayıca asfalt yapımı, demir çelik fabrikalarında ve kalorifer yakıtı olarak da kullanılabilmektedir. Daha fazla bilgi için www.gizmag.com sitesine girebilirsiniz.