Güneş enerjisi ile çalışan kamyon

Sanyo firması tarafından bulunan bu araç 16.5 saat şarj ile tam sarj olmaktadır. Ayrıcaiçerisinde bulunan lityum iyon piller sayesinde haricen uygulanan 100 VAc ile de şarj edilebilmektedir. Şarj anında yandaki güneş panelli kapaklar yukarı doğru açılarak şarj işlemi daha verimli olarak gerçekleşir. Ama normalde hareket halinde iken de şarj edilmektedir.

Hidroelektrik santrali ile elektrik üretimi


Hidroelektrik sanrallerinin çalışması şöyledir; bir nehir önüne konulan set ile su belli bir yükseklikte biriktirilir. Daha sonra bu suyun aşağıya doğru akması sağlanır. Aşağı doğru akan su alt bölümdeki türbini dönderir ve bu türbine bağlı bir generatör yardımı ile elektrik üretilmiş olur. Aşağıda ülkemizin hidroelektrik sanralleri ve kapasiteleri görülmektedir. Ayrıca en alttaki 53 saniyelik videoda basit bir hidroelektrik santralinin çalışma prensibi simülasyon yoluyla anlatılmıştır.


Akıl ile Robot kolun kontrol edilmesi



Kollarını ve elini kaybetmiş engelli insanlar için bir grup avrupalı bilim adamının ortaya getirdiği bu buluş sayesinde, düşünce gücüyle robot elin parmaklarını kolaylıkla hareket ettirebilecekler. Bu yenilik sadece bir aylık bir denemenin ürünü olsa da gelecek için umut vermektedir. Bu sayede engelli kişi düşünce gücüyle nesneleri kolaylıkla kavrayabilir ve hareket ettirebilir. Bu tıbbi yeniliği görmek isiyorsanız Aşağıaki 1 dakika 7 saniyelik videoyu izleyebilirsiniz.

Güneş panelli şapka ve eldiven ile ısının

Güneş panelleri bir çok üründe kullanıldığını görmüştük. Ancak şapka ve eldivenler üzerinde olabileceğini ilk defa görmekteyiz. Bu ürün sayesinde, kışın kayak yaparken başınız ve elleriniz sicak kalmaktadır. Şapka ve eldivenler üzerinde bulunan minik solar panelleri sayesinde ısı enerjisi elde edilmiş olur. Aşağıdaki resimde bu ürünün maket hali görülmektedir.


 

Gözleri görmeyenler için yemek pişirme ocağı

Gözleri görmeyen insanlar için yaşam gayet zordur. Tek başlarına kaldıklarında problemleri daha da artmaktadır. Helen Hamlyn Tasarım Ödülleri 2009 da, ödül kazanan bu yenilik sayesinde, gözleri görmeyen insanlar da kolaylıkla yemek pişirebilmektedir. Ocak üstünde bulunan noktalar sayesinde, ocağın ısısı ayarlanabilmektedir. Eğer kısık ateşte pişirmek istersek iki noktalı kademeye getirebiliriz. Aynı zamanda ocağın üstüne elimizi dokundurduğumuzda bize zarar vermez ve herhangi bir yanma olayı görülmez. Resimleri dikkatlice incelerseniz, nasıl çalıştığına dair daha fazla bilgi sahibi olacaksınız.